כדי להעיר קצת את הפורום אני אפרסם כמה רעיונות שרצים אצלי בראש כבר די הרבה זמן אבל אין לי זמן לממש אותם.
סוג של בלוג עם פרטים טכניים שחשבתי עליהם, גם כדי ליצור נושא לדיון, גם כדי שאני בעצמי לא אשכח אם מתישהו יבוא היום ואני בכל זאת אתחיל לממש את הרעיון וגם כדי שאתם תוכלו ללמוד משהו מהתהליך ועוד יותר חשוב, כדי שתוכלו להגיב ולשפר את הרעיון.
כנראה שפירוט של כל אחד מהרעיונות האלה יפורסם בכמה חלקים כי לא יהיה לי זמן לכתוב פוסט כל כך ארוך...
שרשור זה יוקדש לחיידק שמדביק הרבה אנשים - מכונת CNC.
אותי זה הדביק כבר לפני כמה שנים טובות, אבל עד עכשיו זה נשאר בגדר רעיון. הרעיון הזה כנראה יתממש לפני רעיונות אחרים שפרסמתי כאן עד עכשיו. אפילו קניתי דרמל 4000 ואפילו אשתי הסכימה שאבנה את המכונה (היא כנראה עדיין לא יודעת כמה רעש זה הולך לעשות

היום יש כבר חיידק חדש - מכונות הדפסה תלת מימדיות, אבל אני עדיין נשאר עם החלום של מכונת CNC בגלל הצרכים שאפרט בהמשך.
מי שלא יודע מה זה CNC, אז בקצרה זו מכונה עם כלי חיתוך שמסתובב במהירות גדולה ויכול לנוע בכמה מישורים בהתאם לפקודות מחשב. ברוב המקרים מדובר על שלושה מישורים - קדימה, אחורה ולמעלה. בצורה כזו אפשר לייצר צורות תלת מימדיות מחומרים שונים. יש מכונות בתצורות שונות ובגדלים שונים. יש כאלה שהרוטור עצמו (הכלי שמסתובב במהירות) נע בכל שלושת המישורים, יש כאלה ששולחן העבודה נע בצירים X ו-Y והרוטור בציר ה-Z ויש כאלה שהשולחן נע בציר אחד, נניח X והרוטור בצירים Y ו-Z. לכל צורה יש יתרונות וחסרונות משלהם...
במקרה שלי אני חושב על התצורה האחרונה שהזכרתי. ההחלטה היא בגלל המיקום שיש לי על השולחן. בהתחלה חשבתי למקם את המכונה בקצה השולחן שלי, שם יש לי מקום צר יחסית ועמוק, כך שמשטח העבודה ינוע קדומה ואחורה והרוטור (דרמל שקניתי) ינוע שמאלה-ימינה ומעלה-מטה.
אבל אחרי זה התחרטתי על המקום והחלטתי שאני אמקם את המכונה על המדף שמונח לי על השולחן, שם אוכל לפנות מקום יחסית רחב, אבל מוגבל בעומק.
במחשבה שניה, תוך כדי הכתיבה אני חושב שאולי בגלל שיהיה לי יותר מקום לרוחב, אבנה את המכונה כך ששולחן העבודה ינוע בצירים X ו-Y והרוטור רק יעל ה וירד.
אנסה להסביר כאן את המכלולים של ה-CNC והמחשבות שהיו לי על כל אחד מהחלקים.
קודם כל אגדיר למה אני צריך את המכונה ומה היא אמורה לעשות. דרישות אלה יגדירו את הגודל והדיוק של המכונה.
כמו שכבר כתבתי בפוסט אחר, כמעת כל הפרוייקטים שרציתי לעשות הביאו אותי לזה שאני צריך איזה שהוא חלק מכאני שאף פעם אי אפשר היה להשיג. תמיד חשבתי - אם הייתי יכול לייצר את החלק בעצמי, זה היא פותר לי את כל הבעיות. דוגמא לחלק? גלגלי שיניים בצורות שונות למשל... אז מכונת CNC יכולה לפתור לי את הבעיה הזו.
הדבר השני שאני רוצה לעשות עם המכונה זה לייצר מעגלים מודפסים. במקום להשתמש בחומצה כדי שתוכל את האיזורי נחושת במעגל שלרוב מיוצרים בבית, אפשר להשתמש במכונת CNC כדי לגרד את הנחושת ולרוב לקבל דיוק טוב יותר ממה שאפשר לקבל מתהליך החימצון שעושים בבית. בהתחשב בזה שכבר כמה אנשים שאלו אותי על זה, כנראה שזה משהו שיכול לעשות לא רק לי, למרות שבלי קשר גם אני צריך את זה לצרכים שלי.
הגדרות האלה לא דורשות מכונה גדולה במיוחד. חשבתי על 20 ס"מ על 30 ס"מ, שגם זה כנראה קצת מוגזם. מה שכן דרוש זה דיוק מירבי עד כמה שאפשר. אני רוצה שתהיה לי יכולת לייצר מעגלים מודפסים שיתאימו להלחמת רכיבי SMD קטנים.
החלום הוא להגיע ליכולת יצירת קווים של 0.25 מ"מ (10mil) מרווחים 0.5 מ"מ (20mil) אחד מהשני. דיוק כזה לא יזיק גם ביצירת רכיבי מכאניקה...